Bageta s kuřecím masem: vyvážená snídaně nebo rychlá svačina pro velké i malé

1

Mezi námi snad není nikdo, kdo by si alespoň jednou v životě nekoupil pořádně nezdravou a příšerně předraženou bagetu na čerpací stanici či ve školním bufetu. Prvotní pocit uspokojení u řady z nás zřejmě vystřídal pocit plného žaludku a špatného svědomí. Není ovšem bageta jako bageta. Ty po domácku připravené si zaslouží nejen naši pozornost, ale také čas během snídaně nebo odpolední pauzy. Máme pro vás recept na odlehčenou bagetu s kuřecím masem, díky které nemusíte trpět výčitkami a ještě si pořádně pochutnáte!

Bageta s kuřecím masem, jak ji (ne)znáte

Řada z nás si s největší pravděpodobností ihned vybaví klasickou bagetu, z níž vykukuje zelený salát a kusy smaženého kuřete. Co takhle ale tuto hříšně dobrou pochoutku trošku odlehčit a doplnit ji o netradiční kombinace zdravých surovin, které by vás v souvislosti s touto svačinkou zřejmě ani nenapadly? Pojďme si říct, jak připravit tradiční kuřecí bagetu netradičním způsobem.

Pečivo: klasické bílé pečivo nebo rozpékané polotovarové bagetky nahraďte jejich celozrnnou nebo žitnou variantou. Při výběru bagetybagety se ovšem nenechte zmást tmavší barvou pečiva, ale pořádně se porozhlédněte po jeho složení. Řada výrobců totiž klasické bílé pečivo dobarvuje tak, aby působilo zdravě a celozrnně. Zrníček je v něm ale asi stejně, jako jehel v kupce sena.

Majonéza: klasickou majonézu nahraďte třeba bílým jogurtem, zakysanou smetanou, domácím nebo bio kečupem či netradičním dipem. Variant a receptů, jak si takový kečup či dip připravit je vskutku nepřeberné množství. S některými z nich vás seznámíme v jednom z dalších článků.

Kuřecí maso: na kvalitu masa myslete již při jeho výběru. Ideální je kupovat tradiční české výrobky nebo ještě lépe výrobky od lokálních farmářů či od známého řezníka. Chlazené kuřecí maso by na první pohled mělo mít narůžovělou barvu, u celých kuřat není na škodu ani nažloutlá barva. Pokud má kuře vodnatou strukturu, potrhanou kůži nebo dokonce zapáchá, v žádném případě jej nekupujte. Nechcete-li si připlácet za vodu, vyhněte se také hloubkově zmrazeným křehčeným kuřecím kouskům, které bývají vodou „napíchány“ z důvodu zvýšení výsledné hmotnosti, kterou zákazník ve finále zaplatí. Maso nechte před přípravou temperovat a lehce jej okořeňte. Postačí vám sůl, pepř, čerstvé bylinky nebo česnek. Kousky můžete lehce osmahnout „na sucho“ či na kapce kvalitního oleje nebo lžičce přepuštěného másla. Chcete-li si připravit dietní variantu bagety, vyhněte se obalování kuřete v trojobalu a jeho následnému smažení.

Vejce: Do bagety můžete přidat také natvrdo uvařené vejce. Zde se vyplatí sázka na domácí vajíčka nebo vajíčka lokálních červená řepadodavatelů či místních farmářů. Setkat se můžete také s tzv. „šťastnými“ vejci, která jsou vlastně produktem slepic sedících na podestýlkách a procházejících se ve svém přirozeném prostředí. Taková vejce jsou pochopitelně dražší, pokud je ovšem nekonzumujete ve zvýšeném množství, nemělo by jejich pořízení žádným závažným způsobem nabourat váš rodinný rozpočet,

Zelenina: Pokud vám už nejrůznější druhy salátů lezou krkem a klasické rajče nemůžete ani cítit, vyzkoušejte netradiční úpravu i druhy zeleniny. Do bagety můžete přidat třeba opečenou červenou řepu, nastrouhanou mrkev v kombinaci s čerstvou petrželkou, jarní cibulkou nebo jakoukoli jinou nezvyklou kombinací.

Co říci závěrem? Fantazii se meze nekladou!

Výše jsme vám nastínili alespoň základní principy a postupy při výběru jednotlivých surovin, které můžete uplatnit nejen během přípravy domácí bagety, ale také dalších pokrmů. Jelikož je kvalita potravin v supermarketech poněkud nejistá, vyplatí se čas od času navštívit farmářské trhy nebo jiné akce, z nichž si můžete odnést potraviny, jež se liší nejen kvalitou, ale zejména chutí! Navíc složení bagety můžete variabilně obměňovat a nejste tudíž vázání několika základními kombinacemi, které jsou doménou benzinových stanic.

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close