Možná se na titulek díváte skepticky, vždyť avokádo je jedno z nejkaloričtějších ovocí. I přes tento nesporný fakt se však velmi hodí k hubnutí, při nízkosacharidových dietách ho odborníci výrazně doporučují. Pojďme se podívat, co všechno můžeme z avokáda, které se do našich supermarketů dostalo až ze střední Ameriky, vytěžit.
Velmi tučné ovoce
Avokádo má vysokou kalorickou hodnotu. Na 100 g připadá asi 220 kcal a obsahuje spoustu tuků. Všechny jsou však rostlinného původy, jsou kvalitní a pro tělo prospěšné. Avokádo je zdrojem kyseliny palmitové, linolové a olejové, dále obsahuje vitamíny A, C, E a minerální látky draslík, fosfor, hořčík a měď. Avokádo je bohaté na vlákninu, která podporuje metabolismus, a po jeho konzumaci se cítíme dlouho sytí. Příznivě působí na srdce, snižuje krevní tlak, hydratuje pleť a pomáhá při onemocnění jater a ledvin.
Jak avokádo funguje v těle
[sociallocker]Avokádo obsahuje směs látek, které podporují rychlejší spalování tuků. Při jeho požívání se zvyšuje hladina hormonu ve štítné žláze, díky němuž dochází ke spalování kalorií, a zároveň se zpomaluje uvolňování inzulínu a tělo nestíhá tuky ukládat. Konzumací avokáda se snižuje hladina cukru v krvi, což je při dietě a hubnutí žádoucí.[/sociallocker]Servírujte podle chuti
Jakmile avokádo rozkrojíme napůl, vyloupneme pecku a začneme ho lžičkou vydlabávat, je jen na nás, zda ho budeme jíst samotné a užijeme si jeho lahodnou chuť, nebo jestli zvolíme dochucovadla, například pepř, sůl nebo limetkovou šťávu.
Guakamole s krevetami
Pokud toužíte po novém a originálním pokrmu do svého jídelníčku, využijte k tomu právě avokádo. Ačkoli název jídla obsahuje krevety, v případě, že je neseženete, nelamte si s nimi hlavu. Jídlo je výborné i bez nich.
Co potřebujeme:
- 2 velká avokáda
- 12-15 čerstvých středních krevet (krátce povařených v mírně slané vodě)
- 1 velkou jemně nakrájenou šalotku
- drcený česnek a chilli papričku v množství každému vyhovujícím
- špetku mořské soli
- čerstvě mletý pepř
- čerstvý koriandr
- na servírování toast
- rozpečený chléb nebo listový salát
- citrón
Jak na to:
- krátce povaříme krevety, dokud se nezačne odchylovat masitá část od krunýře
- krevety scedíme, propláchneme, zbavíme je hlavy, nožiček, ocásku a krunýře
- avokádo bez slupky a pecky vidličkou rozmačkáme, nebo polovinu nakrájíme na kostičky
- přidáme šalotku, česnek, pepř a sůl, chilli papričku, koriandr, krevety a šťávu z půlky citrónu a vše promícháme
Náš tip!
Kvalitní krevety můžeme sehnat i předpřipravené v rybářství, zbavíme se tím pracného vylupování z krunýře. K dostání jsou chlazené i mražené. Rozhodně ale doporučujeme na kvalitě nešetřit.
Recept je jednoduchý a výsledek práce je delikátní. Pusťte se do vaření a přesvědčte se sami!