Avokádo a hubnutí. Jde to dohromady!

1

Možná se na titulek díváte skepticky, vždyť avokádo je jedno z nejkaloričtějších ovocí. I přes tento nesporný fakt se však velmi hodí k hubnutí, při nízkosacharidových dietách ho odborníci výrazně doporučují. Pojďme se podívat, co všechno můžeme z avokáda, které se do našich supermarketů dostalo až ze střední Ameriky, vytěžit.

Velmi tučné ovoce

Avokádo má vysokou kalorickou hodnotu. Na 100 g připadá asi 220 kcal a obsahuje spoustu tuků. Všechny jsou však rostlinného původy, jsou kvalitní a pro tělo prospěšné. Avokádo je zdrojem kyseliny palmitové, linolové a olejové, dále obsahuje vitamíny A, C, E a minerální látky draslík, fosfor, hořčík a měď. Avokádo je bohaté na vlákninu, která podporuje metabolismus, a po jeho konzumaci se cítíme dlouho sytí. Příznivě působí na srdce, snižuje krevní tlak, hydratuje pleť a pomáhá při onemocnění jater a ledvin.

Jak avokádo funguje v těle

[sociallocker]Avokádo obsahuje směs látek, které podporují rychlejší spalování tuků. Při jeho požívání se zvyšuje hladina hormonu ve štítné žláze, díky němuž dochází ke spalování kalorií, a zároveň se zpomaluje uvolňování inzulínu a tělo nestíhá tuky ukládat. Konzumací avokáda se snižuje hladina cukru v krvi, což je při dietě a hubnutí žádoucí.[/sociallocker]

Servírujte podle chuti

Jakmile avokádo rozkrojíme napůl, vyloupneme pecku a začneme ho lžičkou vydlabávat, je jen na nás, zda ho budeme jíst samotné a užijeme si jeho lahodnou chuť, nebo jestli zvolíme dochucovadla, například pepř, sůl nebo limetkovou šťávu.

avokádo s krevetamiGuakamole s krevetami

Pokud toužíte po novém a originálním pokrmu do svého jídelníčku, využijte k tomu právě avokádo. Ačkoli název jídla obsahuje krevety, v případě, že je neseženete, nelamte si s nimi hlavu. Jídlo je výborné i bez nich.

Co potřebujeme:

  • 2 velká avokáda
  • 12-15 čerstvých středních krevet (krátce povařených v mírně slané vodě)
  • 1 velkou jemně nakrájenou šalotku
  • drcený česnek a chilli papričku v množství každému vyhovujícím
  • špetku mořské soli
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvý koriandr
  • na servírování toast
  • rozpečený chléb nebo listový salát
  • citrón

Jak na to:

  • krátce povaříme krevety, dokud se nezačne odchylovat masitá část od krunýře
  • krevety scedíme, propláchneme, zbavíme je hlavy, nožiček, ocásku a krunýře
  • avokádo bez slupky a pecky vidličkou rozmačkáme, nebo polovinu nakrájíme na kostičky
  • přidáme šalotku, česnek, pepř a sůl, chilli papričku, koriandr, krevety a šťávu z půlky citrónu a vše promícháme

Náš tip!

Kvalitní krevety můžeme sehnat i předpřipravené v rybářství, zbavíme se tím pracného vylupování z krunýře. K dostání jsou chlazené i mražené. Rozhodně ale doporučujeme na kvalitě nešetřit.

Recept je jednoduchý a výsledek práce je delikátní. Pusťte se do vaření a přesvědčte se sami!

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close