7 prohřešků české kuchyně: Děláte je taky?

0

Co si budeme povídat, Češi nepatří zrovna mezi ukázkové zdravé strávníky. Ve statistikách obezity se pravidelně umisťujeme na prvních příčkách a nezdá se, že bychom naše stravovací návyky měnili. V čem Češi dělají v kuchyni chyby a neděláte je náhodou taky?

1) Příliš mnoho soli

Přistane vám polévka na stole a už saháte po solničce, abyste si ji dochutili. A to jste ještě ani neochutnali. Je vám to povědomé? Pokud příliš přisolujete jídla, nejste sami, vlastně je v tom s vámi skoro celá republika. Čeští strávníci denně zkonzumují 13–14 gramů soli, přitom denní dávka by neměla překročit 5–6 gramů, tedy zhruba jednu kávovou lžičku. A není to jen o přisolování. My Češi se vyžíváme v pečivu, sýrech, pomazánkách a uzeninách, které často obsahují půlku denní dávky soli v jedné porci.

2) Každý den musí být maso

Nejlépe šunka na snídani, steak k obědu a párek k večeři. Bez masa si zkrátka český strávník nedovede představit pokrm. S jeho konzumací by se to přitom nemělo přehánět, v jídelníčku by se maso mělo objevit ideálně 4× týdně – ne více.

3) Málo zeleniny

Zeleninu na českých talířích moc často nenajdete. Při všem tom mase a přílohách na ni ani nezbývá místo. Správný talíř by měla tvořit ze třetiny bílkovina (libový steak, rybu, tofu), ze třetiny příloha a z poslední třetiny tolik zatracovaná zelenina.

Obrovské porce jsou zásadním českým problémem

4) Obrovské porce

S předchozími body souvisí i nadprůměrně velké porce, které si Češi k jídlu dopřávají. Ukazatelem kvality jídla v restauraci je jeho množství, na což takoví Italové nebo Španělé hledí až jako na poslední. Jakmile nám někdo naservíruje málo, je to špatně.

5) Spousta pečiva

Rohlík na snídani, chleba k zelňačce a večer bageta. A do toho koláček po obědě anebo ke svačině. Češi se v konzumaci pečiva přímo vyžívají, přitom pečivo nás mnohdy pouze zaplácne a rychle se po něm přibírá.

6) Kečup, tatarka, hlavně, ať to není nuda

Horší nešvar než špagety s kečupem byste hledali těžko. Přitom jde o jídlo, které z českých domácností stále nemizí. Pokud zrovna Češi do jídla nepřidávají kečup, vypomůže tatarka. Bez umělé omáčky to není ono.

V českých jídelníčcích najdete i polotovary a nezdravé omáčky

7) Náhražky místo kvalitních potravin

Nemusí jít pouze o citron místo limetky. Češi rádi sahají po náhražkách, když zrovna po ruce nemají originál nebo se jim za něj nechce utrácet. Přitom s kvalitními potravinami chutná výsledný pokrm úplně jinak a mnohem lépe.

Samozřejmě, že nemůžeme házet všechny do jednoho pytle a věříme, že české vaření je na cestě k lepšímu. Článek proto berte s rezervou a poučte se z chyb, které se Čechům v kuchyni vyčítají.

Share.

About Author

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close