Smažené jídlo je automaticky považováno za něco špatného, nezdravého, neprospěšného, protože si ihned všichni představí spoustu přepáleného tuku, s nímž tělo velmi těžce bojuje. Nemusí to být ale pravidlem, připravit jídlo smažením se dá totiž i poměrně zdravě. Pojďme se podívat jak.
Tip 1 – Smažte bez tuku nebo ho používejte minimálně a pečlivě ho vybírejte
Na rozdíl od dob dávno minulých dnes snadno seženeme pánvičky a plechy, které nemusíme doslova zalít litrem oleje, aby se to, co se na nich chystáme tepelně upravit, nepřipálilo a z celého vaření nebylo drama. Moderní kuchyni vládne například titan, který, když s ním zacházíme opatrně a nepoškrábeme ho, nevyžaduje ani kapku oleje, případně ho můžeme několik kapek přidat.
Když už dospějeme k tomu, že to opravdu trochu oleje chce, rozhodně bychom neměli sáhnout po tom nejlevnějším, který na nás vykukuje z regálu v marketu. Mezi oleje, které můžeme obecně používat, aniž bychom si to museli vyčítat, patří řepkový, olivový a slunečnicový olej. Ani s nimi to pochopitelně ale není radno přehánět.
Mezi oleji se můžete snadno orientovat díky tzv. bodu zakouření, což je číslo, jež určuje, kdy se olej začíná přepalovat. A přepálený olej není vhodný ke konzumaci, protože jak známo, přetěžuje trávení, neblaze působí na cévy a může podpořit vznik nádoru v těle. Obecně smažíme při teplotě pohybující se kolem 150-190°C.
Body zakouření olejů:
- Lněný olej – 107°C – na smažení se nehodí, spíše do studené kuchyně
- Slunečnicový olej – 110°C
- Konopný olej – 165°C – není vhodný na smažení, spíše do studené kuchyně
- Řepkový olej – 170°C
- Přepuštěné máslo – 200°C (vznikne vypařením přebytečné vody a sesbíráním pěny)
- Kokosový olej – 200°C – ideální na přípravu vaflí a palačinek
- Palmový olej – 210°C – levný, nepříliš kvalitní olej, používá se na výrobu margarínu
- Olivový olej – 210°C
- Sezamový olej – 210°C – hodí se do omáček a do asijské kuchyně
- Rýžový olej – 215°C – hodí se do asijské kuchyně a k přípravě masa
- Arašídový olej 227°C – vhodný do asijské kuchyně a na klasické řízky
- Avokádový olej – 270°C – vynikající na přípravu kuřecího masa a ryb
Doporučit můžeme olivový olej a přepuštěné máslo, tzv. ghí, které si můžete doma snadno sami vyrobit. Skvělý je i kokosový olej na přípravu palačinek a vaflí nebo jemný avokádový olej. Ačkoli například kvalitní slunečnicový olej je jinak v kuchyni žádoucí, na smažení se kvůli nízkému bodu zakouření absolutně nehodí. Nezapomínejte také na to, že oleje je vhodné střídat a nepoužívat jen jeden.
Tip 2 – Smažte při správné teplotě
Další důležitou zásadou, kterou je třeba dodržovat, je smažení při vhodné teplotě. Studený tuk se totiž do jídla snadno vsákne a zkonzumujeme ho ve finále víc, než jsme ochotni si připustit. Na druhou stranu příliš horký tuk se přepálí a hlavní nevýhody jeho konzumace jsme už zmínili – potíže s trávením, ucpávání cév, vznik nádorů v těle, k dalším patří například potíže s pokožkou.
Teplota smažení by se měla pohybovat mezi 150-190°C a nikdy by neměla přesáhnout 200°C, aby regulérně nedocházelo k přepalování tuku, které se ihned projeví namodralým kouřem vznikajícím v důsledku chemických změn v oleji. Z tohoto důvodu se vyplatí pořídit si do kuchyně speciální teploměr, který využijete nejen při smažení, ale i při vaření. Díky němu si můžete změřit třeba vnitřní teplotu masa, teplotu mléka nebo vína před jeho servírováním i při dalších příležitostech, při nichž není radno teplotu suroviny podceňovat. Kuchyňský teploměr nezbytnou investicí pro všechny, kteří si chtějí být v kuchyni zase o něco jistější.
Tip 3 – Smažte vždy na čerstvém a čistém oleji
V dnešní době se leckdo snaží ušetřit na všem, na zdraví by ale nikdo šetřit neměl. Když už se někdo rozhodne dát si jednou za čas smaženou pochoutku, vždy by měl smažit na čerstvém a čistém oleji, který po použití – po smažení – ihned vylije a už ho nepoužije znovu. Tímto způsobem neušetříme, olej bude ubývat, ale vyhneme se nezdravým složkám, jako jsou například volné radikály, které v oleji opakovaným zahříváním a kontaktem s jídlem vznikají. Existují výjimky, kdy olej můžeme použít znovu, například když smažíme zeleninu, nic se nestane, když si na tomtéž oleji usmažíme maso, ale pokud nám na pánvičku vyteče smažený sýr, olej bychom automaticky měli vylít a už s ním nepracovat.
Tip 4 – Zbavte smažené jídlo přebytečného tuku
Jakmile si nějaký pokrm usmažíte, ať už je to sýr, řízek nebo cokoli jiného, můžete pro sebe a své zdraví udělat ještě něco – zbavit pochoutku zbytečného tuku. Stačí k ní přiložit papírový ubrousek nebo papírovou utěrku, která tuk nasákne. Pokud to neděláte, vyzkoušejte to, uvidíte, že to brzy budete dělat automaticky a z jídla budete mít lepší pocit. Před všemi nevýhodami smaženého jídla vás to ale nezachrání.
Mluvíme o nevýhodách, mezi které patří:
- ucpávání cév
- snadnějším vzniku nádorových onemocnění, Alzheimerovy choroby a mrtvice
- problematické pleti
- problematickém trávení
- zvýšeném cholesterolu v krvi
… a mnoho dalších. Smažená jídla nejsou vhodná do jakékoli diety, protože obvykle obsahují toxické soli, které zvyšují příchuť, a nabízejí převážně prázdné kalorie, které nás na chvíli zasytí, ale tělo si z nich mnoho živin nevezme.
Tip 5 – Máte chuť na smažené jídlo? Připravte si ho sami
Až vás zase přepadne nepřemožitelná chuť na smažené jídlo, uděláte nejlépe, když si ho připravíte sami doma. Budete vědět, čím prošlo a kolik oleje bylo k jeho přípravě použito, případně zda byl vůbec nějaký potřeba. Vyhýbejte se fast foodům a stejně tak i mnohým restauracím, z nichž je na hony cítit přepálený tuk. Ideální je smažená jídla z jídelníčku docela vyřadit, pokud si je však dopřejete výjimečně, nic se nestane. Čím více se jim však budete vyhýbat, tím úspěšněji snížíte riziko výskytu zdravotních komplikací.
Smažené jídlo nemusí automaticky znamenat zkázu pro vaše tělo. Stačí si jen pamatovat několik jednoduchých pravidel, především šetřit s olejem nebo smažit na sucho na nepřilnavém povrchu. Pokud olej k přípravě pokrmu potřebujete, vybírejte si ten, který má vysoký bod zakouření, což je teplota, při níž dochází k přepalování konkrétního oleje. Také se nesnažte na oleji ušetřit, vždy používejte čerstvý a čistý olej, a smažené jídlo vysušte s pomocí papírového ubrousku. Ani při dodržování těchto rad však nedělejte ze smažení pravidlo a snažte se volit zdravější způsoby přípravy pokrmů, jako je vaření nebo dušení.