5 receptů na nejlepší tvarohové pomazánky – našli jsme je pro vás

2

Po dlouhé zimě si konečně užíváme slunečních paprsků a příjemného jarního počasí. Po sytějších a vydatnějších jídlech, kterým dávala řada z nás během zimy přednost, se s příchodem jara snažíme odlehčit nejen náš šatník, ale také jídelníček. Ideální snídaňovou, či svačinovou inspirací mohou být lahodné pomazánky. Zřejmě k těm nejoblíbenějším patří pomazánka, jíž dominuje čerstvý a nadýchaný tvaroh. My jsme pro vás proto našli 5 lahodných receptů na ty nejlepší tvarohové pomazánky, které doplníme o pár „fresh“ rad, díky nimž získáte jistotu, že výsledek potěší nejen chuťové pohárky, ale také vaše tělo. Dost bylo řečí, naše pomazánková krasojízda právě začíná!

Tvarohová pomazánka s kedlubnou a ředkvičkami

Potřebujeme:

  • 250 g měkkého tvarohupomazánka
  • 2 mladé kedlubny nejlépe z farmářských trhů nebo vlastní zahrádky
  • 1 malý svazek ředkviček nebo 100 g bílé ředkve (dle chuti a preferencí)
  • 2 vejce od „šťastných slepic“ uvařená natvrdo
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

V první řadě smíchejte tvaroh s nastrouhanou kedlubnou a ředkvičkami. Dále pak přimíchejte vajíčka, která před smícháním nakrájejte nebo nastrouhejte na struhadle. Na závěr dochuťte solí a pepřem. Pro vizuální efekt můžete přidat třeba trošku hladkolisté petrželky nebo pažitky. 

Tvarohová pomazánka s čerstvými bylinkami a Tvarohová pomazánka s lososem a limetkou

[sociallocker]

Tvarohová pomazánka s čerstvými bylinkami

Potřebujeme:   

  • 400 g měkkého tvarohu
  • 2-3 lžíce bílého jogurtu
  • 50 ml mléka
  • sůl a mletý pepř
  • 4 cibulky s natí
  • 2 hrsti nasekaných čerstvých bylinek (zvolit můžete petrželku, libeček, bazalku, dobromysl, oregano, tymián, pažitku, dobromysl apod.)

bazalkaPostup přípravy:

Bylinky si připravíme tak, že je omyjeme, osušíme a najemno nasekáme. Polovinu cibulek oloupeme a jemně pokrájíme. Nyní se dostává ke slovu tvaroh s jogurtem, mlékem, solí a pepřem, který vyšleháme na jemný krém. Do něj přimícháme připravené bylinky a zbytek cibulky. Máte-li rádi výraznější chutě, můžete pomazánku doplnit také o čerstvý kopr.

Tvarohová pomazánka s lososem a limetkou

Potřebujeme:   

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100-125 g uzeného a kvalitního lososa
  • ½ limetky
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 1 větší jarní cibulku
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

Ve větší misce smíchejte 250 gramů tvarohu, najemno nakrájeného nebo naškrábaného lososa, šťávu z limetky, nasekaný svazek kopru a stejně tak upravenou jarní cibulku. Po zamíchání dochuťte solí nebo pepřem a podávejte s opečeným celozrnným chlebem nebo jiným oblíbeným pečivem.

[/sociallocker]

Tvarohová pomazánka se sýrem a droždím

Potřebujeme:   

  • 150-200 g měkkého tvarohu
  • 120 g droždíkoření
  • 1 lžíci kvalitního másla
  • 1 menší cibulku
  • mléko
  • 1 lžičku oblíbené hořčice
  • 1 nakládanou okurku
  • 50 g kvalitního polotvrdého sýra
  • ½– 1 svazek pažitky
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

Na lžíci másla nechejte zesklovatět jednu malou najemno nasekanou cibulku. Jakmile bude mít cibulka správnou barvu, přidejte droždí a míchejte, dokud směs nezrůžoví. Následně podlijte trochou mléka a asi minutku povařte. Po stažení z plamene vmíchejte lžičku oblíbené hořčice a jednu nadrobno nasekanou nakládanou okurku.  Do misky přidejte tvaroh, polotvrdý sýr a nasekanou pažitku. Vše důkladně promíchejte a ochuťte solí a pepřem.

Tvarohová pomazánka s olivami a ovesnými vločkami

Potřebujeme:

  • 150-200 g měkkého tvarohu
  • lžíci bílého jogurtu
  • kvalitní olivy (dle chuti a preferencí)
  • jemné ovesné vločky
  • sůl, pepř, česnek, hořčice nebo miso pasta na dochucení

Postup přípravy:

Ve větší misce smíchejte tvaroh a jogurt. Přidejte olivy nasekané na malé kousky a ovesné vločky na zahuštění (pár lžic). Mějte ovšem na paměti, že vločky do sebe vpijí tekutinu a zvětší svůj objem, proto se to nevyplatí s jejich množstvím přehánět. Nakonec již pomazánku ochutnejte a dochuťte ji solí, pepřem, misem, česnekem nebo hořčicí dle libosti.

sýryVybíráme suroviny pro přípravu (nejen) tvarohových pomazánek:

Jak jsme slíbili v úvodu tohoto článku, na jeho konec připojíme pár praktických „fresh“ rad, jak na výběr jednotlivých surovin, díky kterým bude vaše pomazánka nejen lahodná, ale především zdravá.

Tvaroh: ideální a chuťově výraznější je jeho polotučná varianta. Nejlepší volbou je ovšem tvaroh farmářský, který je sice ještě o něco tučnější, ale opravdu poctivý. I zde se ho ovšem vyplatí konzumovat s mírou.

Vejce: V jednom z výše uvedených receptů jsme do ingrediencí zařadili tzv. šťastná vejce. Šťastná vejce jsou vlastně produktem slepic, které seděly na kvalitní podestýlce a volně pobíhaly v přirozeném prostředí. Tyto vejce jsou pochopitelně dražší, než vejce od „klasických“ slepic zavřených v klecích, pokud ovšem vajíčka nekonzumujeme v obřím množství, tato investice pro nás jistě nebude představovat žádné existenční problémy. Ideální variantou jsou také vajíčka domácí nebo vejce zakoupená na farmářských trzích či u lokálního dodavatele.

Sýr: Veškeré varianty kromě těch tavených jsou přípustné! Pokud nechcete stále dokola konzumovat eidam, cottage, ementál, čedar nebo klasické aromatické sýry, vyzkoušejte třeba sýr kozí, ovčí nebo si zaběhněte pro kvalitní a čerstvý domácí sýr na farmářské trhy ve svém okolí.

Česnek: česnek je zázrakem v každé kuchyni! To ovšem v případě, zvolíte-li ten český a kvalitní. Na čínské, španělské a další „česnekové napodobeniny“ zapomeňte. Cena těchto rádoby česneků není zanedbatelná a jejich chuť se s chutí tradičního českého česneku absolutně nedá srovnávat!

Jarní cibulka a bylinky: vždy se snažte vybírat pouze čerstvé suroviny, které pokrm ochutí mnohonásobně lépe, než jejich sušená varianta. Nemáte-li možnost vypěstovat si bylinky na vlastní zahrádce, pořiďte si alespoň pár květináčů s bylinkami za okno. Nejen, že budete mít čerstvé bylinky neustále po ruce, také místnost hezky oživíte a zkrášlíte.

Zalahoďte oku i žaludku

Ačkoli se to nemusí zdát, právě vizuální stránka pokrmu hraje v naší psychice důležitou roli. Nejíme totiž jen ústy, ale i nosem a očima. Bez nadsázky tedy můžeme říct, že do konzumace jídla zapojujeme všechny smysly, jimiž jsme byli obdařeni. Jídlo, které je lákavé na pohled nám bude mnohem více chutnat, než to, jenž působí poněkud odpudivě či fádně. Proto při servírování popusťte uzdu své fantazii a pomazánku ozdobte čerstvými bylinkami, lahodnými rajčátky nebo paprikami všech barev a uvidíte, že výsledný požitek z konzumace posunete na zcela novou úroveň.

Share.

About Author

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close