Dobrý den Ilono,
děkujeme za dotaz. Předně si řekněme, proč se palmovému tuku vyhýbáme:
1) Jde o tuk obsahující nasycené mastné kyseliny, což nevadí, pokud jsou v přírodní formě. Takový kokosový tuk je obsahuje taky a díky nim je olej teplotně stabilní. Jde o způsob, kterým se palmový olej zpracovává – většinou se ztužuje a pak se takto ztužený přidává co všech cukrovinek, sušenek, chipsech a jiných pochutin. Ztužení tuku je technologie, při které se zcela vytratí cokoli prospěšného pro naše tělo.
2) Kvůli hojnému používání palmového oleje mizí pralesy, které jsou káceny kvůli palmovým plantážím – to je samozřejmně na každém, nakolik se mu tento fakt příčí.
Tip mám číst, číst a ještě jednou číst etikety a zkrátka nekupovat potraviny, kde je palmový olej uveden. Kolikrát je ale na obsahu uvedenno pouze „rostlinný“ olej a tak stejně nepoznáme, o jaký přesně jde. Potraviny, kde palmový tuk nenajdeme, jsou většinou ty v přírodní podobě a málo zpracované. Např. kupovaná tofu pomazánka většinou palový olej obsahuje. Samotné tofu ale ne, tak si kupte tofu a pomazánku si během 5 minut připravíte sama.
Kateřina