Že je zelenina zdravá a měla by mít v našem repertoáru potravin své neochvějné místo, to asi není třeba dlouze opakovat. Stejně jako není třeba opakovat, že někdy zkrátka už nevíme, jak ji kombinovat, abychom nejedli stále dokola to samé, což by nás časem omrzelo, ba dokonce možná bychom na zeleninu zanevřeli. To by byla ale velká škoda. Proto vám přinášíme recept na něco, co jste dost možná ještě nevyzkoušeli. Čtěte dál.
Pečený celer s cibulí, rýží a fazolovou omáčkou
Tento pokrm je opravdu velmi jednoduchý a rychlý, navíc je zdravý a chutný. Ideální kombinace, nemyslíte?
Co potřebujeme: 2 mrkve, 2 cibule, ½ celeru, 3 stroužky česneku, hrnek uvařených fazolí adzuki, ledový salát, rýži, olej, tymián, sůl, sójovou omáčku, umeocet
Jak na to:
- Nejprve dáme vařit rýži a předehřejeme si troubu na 200°C.
- Ve druhém kroku připravíme marinádu – v misce smícháme 5-6 lžic oleje, 3 lžičky sójové omáčky, tymián a prolisované 3 stroužky česneku.
- Celer a půlku cibule nakrájíme na plátky. Druhou půlku cibule si ještě odložíme stranou.
- Plátky zeleniny poklademe na pečící papír na plech, potřeme marinádou a vložíme do trouby. Pečeme asi 20 minut.
- Kousky mrkve dáme napařit.
- Připravíme si omáčku. V hrnci osmažíme na oleji kostičky cibule, kterou jsme si dali předtím stranou. Když je cibule osmažená dozlatova, přidáme k ní fazole a necháme prohřát po dobu 5-10 minut. Potom fazole rozmačkáme – vznikne tak omáčka. V případě, že je moc hustá, zředíme ji trochou vody nebo zeleninového vývaru.
- Nakrájíme ledový salát jako přílohu.
Náš tip! Pro zpestření můžeme použít i plátky červené řepy, která propečená chutná přímo fantasticky.
Netradiční kombinace chutí zeleniny může oživit váš jídelníček a ještě z ní můžete mít po konzumaci dobrý pocit, protože je celá zdravá. Tento pokrm si můžete dopřát jako lehčí oběd, ale i jako kvalitní večeři. Zkuste zase něco nového a neobvyklého!