Odpovědět: Palmový olej

Správce
Kateřina Buzková on #4674

Dobrý den Ilono,

děkujeme za dotaz. Předně si řekněme, proč se palmovému tuku vyhýbáme:
1) Jde o tuk obsahující nasycené mastné kyseliny, což nevadí, pokud jsou v přírodní formě. Takový kokosový tuk je obsahuje taky a díky nim je olej teplotně stabilní. Jde o způsob, kterým se palmový olej zpracovává – většinou se ztužuje a pak se takto ztužený přidává co všech cukrovinek, sušenek, chipsech a jiných pochutin. Ztužení tuku je technologie, při které se zcela vytratí cokoli prospěšného pro naše tělo.
2) Kvůli hojnému používání palmového oleje mizí pralesy, které jsou káceny kvůli palmovým plantážím – to je samozřejmně na každém, nakolik se mu tento fakt příčí.

Tip mám číst, číst a ještě jednou číst etikety a zkrátka nekupovat potraviny, kde je palmový olej uveden. Kolikrát je ale na obsahu uvedenno pouze „rostlinný“ olej a tak stejně nepoznáme, o jaký přesně jde. Potraviny, kde palmový tuk nenajdeme, jsou většinou ty v přírodní podobě a málo zpracované. Např. kupovaná tofu pomazánka většinou palový olej obsahuje. Samotné tofu ale ne, tak si kupte tofu a pomazánku si během 5 minut připravíte sama.

Kateřina

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close